Interview met de architect

Opgeleverd

Interview met de architect

23 juli '21

Het dorpse karakter van een tuindorp: ruim opgezet, veel groen en woningen die qua stijl familie van elkaar zijn. Dat typeert de wijk Het Veen in Hattem. Gert Jan Samsom, architect-partner bij BDG architecten, vertelt vol enthousiasme over de gemaakte keuzes voor de wijk.

image alt

Samenhang in de wijk

Een eigentijdse invulling van het oude bedrijventerrein, dicht bij het dorpshart van Hattem. De wijk Het Veen wordt mooi ingepast in zijn omgeving. Gert Jan Samsom is als architect betrokken bij het ontwerp. “Het Veen krijgt dat tuindorpse karakter dat past bij Hattem en de omliggende jaren 30-wijken. Ruim opgezet, met royale tuinen, en met veel groen in de wijk. De woningen krijgen gemeenschappelijke kenmerken, waardoor het voelt alsof ze allemaal familie van elkaar zijn. Het zorgt voor samenhang in de wijk.”

Met kenmerkende details

Die verbinding tussen de woningen zie je onder meer terug in dezelfde bakstenen architectuur en de kappen van de woningen. “Daarin brengen we uiteraard ook afwisseling aan, zoals details in het metselwerk en gedraaide kappen. Ook zijn er woningen met bijzondere kenmerken zoals topgevels en opvallende schoorstenen. Of met ramen die de hoek ‘omvouwen’ zodat je aan twee kanten uitkijkt over het groen. Het is een mooi rijk plan.”

image alt

Statig en groen

Zoomen we in op Het Veen dan is de Populierenlaan de grote as door het midden van de wijk. “Dit is een belangrijke route de wijk in en krijgt een formelere status. Hier zie je veel woningen met accenten, zoals de eerdergenoemde schoorstenen of puntgevels. Ook de Hoopjesweg sluit daar qua stijl op aan. En dan zijn er nog de groene woonstraten, waar de woningen iets meer ingetogen zijn en er meer gemeenschappelijk groen is.”

Uitkijkend over het groen

“De gemeenschappelijke groenzones zijn een mooie plek om in te vertoeven. Voor de kinderen om te spelen, of om ’s avonds met een kop koffie in je hand over uit te kijken. De woningen aan de groenzones zijn echt naar buiten toe georiënteerd, met openslaande deuren aan de voorzijde. Je ziet verder geen auto’s: die staan geparkeerd in collectieve parkeerhoven. De groenzones zorgen op warme dagen bovendien voor een aangenaam klimaat en zijn zo ingericht dat ze overtollig regenwater kunnen opvangen.”

Duurzaam en stijlvol

Naast een klimaatbestendige leefomgeving is duurzaamheid ook bij de bouw van de woningen een belangrijk thema. Alle woningen voldoen aan de eisen van nu: gasloos, goede isolatie en ventilatie, voorzien van een warmtepomp en mét zonnepanelen. Daarbij wordt een stijlvolle uitstraling niet uit het oog verloren: “De zonnepanelen integreren we in de daken. Door de gunstige ligging van de woningen komen bij nagenoeg alle woningen de zonnepanelen aan de achterzijde. Zo behoudt de voorzijde zijn typische dorpse karakter.”