Geschiedenis van Hattem

Door de strategische ligging aan de IJssel was Hattem in de Middeleeuwen een plek waar veel handel werd gedreven. En diezelfde IJssel en zijn prachtige luchten erboven zorgden ervoor dat veel schilders Hattem bezochten en op hun doeken vereeuwigden. De fraaie groene omgeving rondom Hattem is door de eeuwen heen blijven bestaan. De uiterwaarden, het vele grasland en heide: de natuur omarmt Hattem.

image alt

Hanzestad Hattem

Langs de IJssel liggen 9 prachtige Hanzesteden, vroeger belangrijke handelscentra in het oosten van Nederland. Door de rijke handel die hier werd gedreven, waren dit ontwikkelde, welvarende en goed beschermde steden. Ook Hattem behoorde hiertoe, het plaatsje dat in 1299 stadsrechten verkreeg. De welvaart is nog terug te zien aan de gedetailleerde koopmanshuizen in de binnenstad; de bescherming aan de stadsmuren en poorten. Zoals de fraaie Dijkpoort.

image alt

Kasteel de Dikke Tinne

Wist je dat er in Hattem zelfs een echt kasteel heeft gestaan? In 1404 werd - in opdracht van hertog Reinoud IV van Gelre - de St. Lucia gebouwd. In de volksmond: De Dikke Tinne. Dit kasteel had namelijk de dikste muren van alle kastelen in de Nederlanden. Het kasteel werd gesloopt in 1778, nadat de gemeente had besloten de stenen te verkopen. Alleen één deel van de voorburcht staat nog: ’t Spookhuys.

nieuwbouw in hattem
Wat en wanneer? Planning
Hoe wil je wonen in Hattem? Bekijk het aanbod